Op vrijdag 31 mei a.s. werd in het Brabantse Wernhout een uniek boek ten doop gehouden op een al even unieke lokatie. Na drie jaar research en met twintig jaar ervaring in de complementaire en reguliere zorg verschijnt bij Kicozo (Kennisinstituut Complementaire Zorg) van auteur en specialist complementaire zorg Madeleine Knapp Hayes-Wellhüner het handboek voor de professional:

 “Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening, Integrative Care in Palliative Care”

Complementaire zorg wordt steeds meer gewaardeerd en geaccepteerd in de zorg, vooral voor patiënten in de laatste levensfase. In hospices en palliatieve units, maar ook in de thuiszorg wordt steeds vaker geurige essentiële olie, een zachte massage of warm kompres, ontspanningsoefeningen en andere complementaire zorgvormen ingezet om de kwaliteit van leven én sterven extra te ondersteunen.

Hoofdonderwerp van dit bijzonder boek vormt het werken met essentiële oliën, oftewel Aromazorg in zijn puurste vorm, toepassingen als massage en aquazorg, maar ook ontspanningsoefeningen en enkele andere beknopt besproken technieken vullen dit met 500 pagina’s volslanke handboek, geïllustreerd met ruim 150 kleurenfoto’s.

De professionele zorgverlener en zeer goed geïnformeerde vrijwilliger of leek vindt er ervaringen van zorgverleners, patiënten en nabestaanden, maar ook heel persoonlijke ervaringen van de auteur.

Het is dan ook een zeer persoonlijk boek geworden en voor degenen in de zorg die voor de meest kwetsbare patiënten zorgen, onmisbaar.

Men vindt er evidence en experience complementaire (aroma)zorg, nauw aansluitend aan de IKNL richtlijnen voor de palliatieve zorg, soms ‘out of the box’ en uitgebreid ingaand op welbevinden in elke zin.

Een belangrijk deel van het boek is gewijd aan pijn en de wijze waarop complementaire zorg hier ondersteuning kan bieden.

Behalve veel aandacht voor de volwassen zorgvrager zijn ook adviezen opgenomen voor toepassing bij kinderen en ook zorgvragers met bijzondere behoeften, andere leefstijlen en religies worden niet vergeten.

 Reacties:

Dr. Inès von Rosenstiel, kinderarts en intensivist, voorzitter van het NIKIM:

Aromazorg biedt vele mogelijkheden als ondersteuning voor het welbevinden van de patiënt, met name in de palliatieve en terminale zorg. Madeleine focust op een verantwoorde toepassing van aromazorg, geschoeid op wetenschappelijke leest. Dit bruikbare boek presenteert een enorme hoeveelheid informatie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier, waarbij praktijkkennis aangevuld is met recente wetenschappelijke kennis.

Paul Vogelaar, Verpleegkundig expert palliatieve zorg, Lux Nova, palliatieve zorg & training:

De vooroordelen over de ‘softe en alternatieve benadering’ die complementaire zorg nog altijd omgeven worden door Madeleine voor eens en altijd onderuit gehaald. Het boek is ruim voorzien van verwijzingen naar geldende richtlijnen in de palliatieve zorg en wetenschappelijk onderzoek naar complementaire zorg. Daarmee gaat zij ervan uit dat complementaire zorg aanvullend is aan andere behandelvormen in de palliatieve zorg. Bovendien pleit dat Madeleine voor een zorgvuldige anamnese en besluitvorming sámen met de patiënt, alvorens aromazorg in te zetten, waarbij een afweging gemaakt wordt tussen de (evidence based) effectiviteit en mogelijke bijwerkingen van de voorgestelde behandeling enerzijds en de zinvolheid ervan vanuit het perspectief van de zorgvrager. Zij doet daarmee recht aan de principes van het palliatief redeneren als basis voor zorgvuldige besluitvorming in de palliatieve fase.

Het boek zal vanaf 31 mei a.s. beschikbaar zijn via speciaal geselecteerde verkooppunten. Het boek zal € 79,95 kosten. Een deel van de opbrengst wordt via het Levensboom Fonds beschikbaar gesteld voor patiënten in de palliatieve fase.

 

 

 

 

© 2009 - 2024 Kamille&Co | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel